محاسبه آرماتور مورد نیاز
تهیه لیستوفر آرماتور و براورد مقدار آرماتور مصرفی معمولا به عهده طراح سازه می باشد. اما با این حال طراحان گاهی تنها به تهیه لیستوفر بسنده کرده و خرید و سفارش آرماتور را به مهندسین اجرا واگذار میکنند. برای سفارش دقیق آرماتور ها و کم نیاوردن آنها در هنگام اجرا ساختمان توجه به سه نکته ضروری است:
۱- توجه به همپوشانی (overlap) و خم در آرماتور ها
یکی از روش های متداول برای اتصال دو آرماتور به یکدیگر overlap کردن آنها هست. معمولا در کارگاه ها طول همپوشانی دو آرماتور هم سایز را ۵۰-۸۰ برابر قطر آرماتور در نظر میگیرند. آیین نامه بتن ایران با توجه به محل مورد استفاده آرماتور، رده بتن و نوع آج آن مقدار همپوشانی آن را به طور دقیق بیان کرده است. اگر از روش همپوشانی آرماتور ها به منظور اتصال آنها استفاده میکنید می بایست طول همپوشانی آنها را نیز در هنگام سفارش در نظر بگیرید.همچنین در انتهای اعضای سازه مثل تیر ها و شناژ ساختمان به منظور مهار آرماتور ها در داخل بتن انتهای آنها را خم میزنند. در هنگام سفارش آرماتور به طول خم خوردگی ها نیز می بایست توجه شود.

۲- آرماتور استفاده شده در خرک ها
به منظور ایجاد فاصله بین سفره بالا و پایین در مش بندی آرماتور ها از آرماتور های پایه دار به نام خرک استفاده می شود. بسته به فاصله سفره های مش از هم و قطر و وزن آرماتور های مصرفی، ابعاد خرک ها و فاصله آنها از یکدیگر متفاوت است. معمولا خرک ها از میلگردهای پرت سایر اعضا که طول قابل قبولی دارند ساخته می شوند اما با این حال میبایست درصدی از سفارش آرماتور خود را (معمولا ۱۰ تا ۱۵) به منظور ساخت خرک ها اختصاص دهید.

تصویر برگرفته شده از سایت همیار ناظر
۲- محاسبه صحیح
یکی از اشتباه بسیار مرسوم در محاسبه آرماتور های مصرفی مورد نیاز در محاسبات است. شکل رو به رو را در نظر بگیرید. فرض کنید ۴۰ عدد آرماتور طولی به طول ۵ متر و دو خم ۱۵ سانتی متر مورد نیاز است. برای ساخت این آرماتور میلگردی به طول ۵.۳ متر مورد نیاز است. توجه داشته باشید آرماتور ها به طول ۱۲ متر در کارخانه تولید میشوند. اشتباهی که معمولا در محاسبه آرماتور مورد نیاز رخ میدهد به این صورت است که طول ۵.۳ متر را در تعداد ۴۰ عدد ضرب میکنند و عدد بدست آمده را بر طول ۱۲ متر شاخه آرماتور تقسیم مینمایند.

۵.۳ x 40 = 212 متر طول
۲۱۲ ÷ ۱۲ = ۱۷.۶۶ ≈۱۸ شاخه ارماتور
اما در حقیقت از یک شاخه میلگرد ۱۲ متری ۲ شاخه آرماتور طولی ۵.۳ متری بیشتر تولید نمیشوند و ۱.۴ متر انتهایی به صورت پرت میبایست در نظر گرفته شود که آن را میتوان در صورت نیاز در محل دیگری استفاده کرد و یا به صورت ضایعاتی به فروش رساند. بنابر این تعداد شاخه میلگرد مورد نیاز برای تولید ۴۰ آرماتور طولی به طول ۵.۳ متر ۲۰ عدد میباشد که ۲ شاخه نسبت به حالت قبل بیشتر است!
خرید و حمل و تخلیه آرماتور
۱- خرید آرماتور
پس از محاسبه آرماتور مورد نیاز مطابق با لیستوفر ارائه شده توسط طراح سازه نوبت خرید آن می رسد. برای خرید میلگرد حتما به مراکز معتبر مراجعه کنید و از خرید آرماتور های زنگ زده، برش خورده و دارای اعوجاج بیش از حد خودداری کنید. به هنگام خرید میلگرد حتما در برگه خرید و فاکتور فروش این نکته را درج کنید که در صورت عدم تایید تست های آزمایشگاهی بار میبایست عودت داده شود.

۲- بارگیری آرماتور
در هنگام خرید آرماتور ها وزن خودرو حمل آرماتور ها را قبل و بعد از بارگیری در باسکول شخصا بررسی نمایید. تعداد میلگرد های بار زده شده را جداگانه برای آرماتور های A2/A3 کنترل نمایید. خم کردن آرماتور ها برای سهولت در حمل به دلیل به وجود آمدن تنش های پسماند به هیچ عنوان مجاز نمیباشد از این کار به شدت اجتناب نمایید.
۳-تخلیه و نگهداری آرماتور
به هنگام تخلیه آرماتور ها بهتر است از جرثقیل استفاده کنید. همچنین توصیه می شود آرماتور ها را بر اساس رده و سایز به صورت جداگانه انبار کنید. تقدم و تاخر در مصرف آرماتور ها را در نظر بگیرید و آرماتور هایی که زودتر استفاده میشوند (به عنوان مثال آرماتور های فونداسیون) را در دسترس تر قرار دهید. جهت جلوگیری از زنگ زدن آرماتور ها در زیر آنها الوار چوبی قرار دهید. جهت محافظت در برابر برف و باران در صورت امکان آنها را در فضای مسقف انبار نمایید و در غیر این صورت حتما روی آنها را با یک پوشش غیر قابل نفوذ نظیر برزنت بپوشانید.

آزمایش آرماتور
قبل از استفاده از میلگرد ها حتما در یکی از مراکز مورد تایید شهرداری آرماتور های خریداری شده را آزمایش کنید. ۶ تست بر روی میلگرد ها در این مراکز انجام میگیرد که در عکس مربوطه قابل مشاهده است. برای انجام هر سری از این آزمایش ها میبایست ۸۰-۱۰۰ سانتی متر از آنها را با برش دادن جدا کرده و تحویل آزمایشگاه نمایید. آزمایش های مورد نیاز شامل آزمایش کششی، خستگی، خمش سرد، خمش مجدد، ابعاد و زنگ زدگی میلگرد میباشد. تعداد سری آزمایش ها بستگی به مقدار، رده ها، سایز و میزان سلامت آرماتور ها از لحاظ زنگ زدگی دارد. به صورت استاندارد برای هر ۵۰ تن میلگرد یک سری نمونه آزمایش میبایست صورت گیرد. به عنوان مثال اگر شما ۷۰تن از یک سایز آرماتور خریداری کرده باشید میبایست ۲ سری آزمایش بر روی آنها انجام دهید. همچنین برای هر سایز میلگرد یک سری نمونه آزمایش مورد نیاز است. اگر از سه سایز مختلف میلگرد استفاده میکنید سه سری آزمایش جداگانه برای هر سایز میبایست انجام دهید.

تست کششی میلگرد، تصویر برگرفته شده از سایت آسرون
دیدگاهتان را بنویسید