نکات قبل از شروع تخریب ساختمان
۱- قبل از شروع به هر عملیات اجرایی حتما ساختمان خود را بیمه کنید. داشتن یک بیمه حوادث ساختمان کامل برای شروع تخریب و گود برداری بسیار ضروری است. یک اشتباه ساده در عملیات تخریب میتواند ضرر های جبران ناپذیر مالی به وجود آورد. در بیمه ساختمانی چنانچه در جریان عملیات ساختمانی شامل تخریب، خاکبرداری، گودبرداری، پی کنی، و مراحل احداث بنای جدید، خسارات جانی و مالی به اشخاص ثالث وارد شود شرکت بیمه هزینه آن را تماما یا بخش اعظمی از آن را جبران خواهد کرد. خسارات تحت پوشش بیمه میبایست شامل فوت، نقص عضو، هزینه درمان و خسارات مالی شود. در مورد خسارت مالی میبایست شامل خسارات وارده بر ساختمان های مجاور نظیر نشست، ترک خوردگی، فروریزش و حتی اسباب وسایل و ساکنین ساختمان های مجاور را شامل شود. همچنین بیمه میبایست شامل هزینه خسارات احتمالی وارده بر پیاده رو، خیابان، خطوط انتقال برق، آب، گاز و تلفن، خودرو های عبوری و عابرین پیاده را نیز شامل شود.
۲- حداقل یک هفته قبل از شروع به تخریب ساختمان، مهندس ناظر معرفی شده از طرف شهرداری را به صورت کتبی مطلع نمایید و مجوز کتبی از ناظر خود دریافت کنید. در صورت وقوع حادثه به منظور دریافت خسارت از شرکت بیمه گر این موضوع میتواند به شما کمک فراوانی کند.
۳- بر روی گذرگاه ها با زدن داربست و نخاله گیر محیط خود را ایمن کنید. در حین عملیات تخریب ساختمان، پرتاب شدن نخاله امری بسیار متداول است. اگر ساختمانی که تخریب میکنید ارتفاع بیشتری از ساختمان های مجاور دارد پیشنهاد میشود به منظور جلوگیری از آسیب رسیدن به عایق رطوبتی ساختمان های مجاور بر روی بام آنها نیز نخاله گیر نصب نمایید. دقت نمایید با قرار دادن آجر یا پوششی مشابه در زیر پایه های داربست در بام ملک مجاور از آسیب رساندن خود پایه داربست به عایق رطوبتی جلوگیری نمایید. همچنین در حیاط ملک همسایه نیز پیشنهاد میشود نخاله گیر نصب کنید تا درصورت پرتاب نخاله به خودرو همسایه ها آسیبی وارد نشود.
۴- در صورت احتمال آسیب دیدن خطوط برق، آب و گاز، با مراجعه به اداره مربوطه برای جابجایی خطوط و کنتور درخواست دهید. آسیب دیدن خطوط برق و گاز در هنگام تخریب و گود برداری میتواند خطرات جانی به بار آورد. همچنین ترکیدگی لوله آب در هنگام گود برداری میتواند باعث ناپایداری دیواره های گود برداری شده شود و خسارات جبران ناپذیری را ایجاد کند.
۵- پیشنهاد میشود با تهیه گلدان مناسب گیاهان کاشته شده در باغچه ساختمان مورد نظر را جابجا و در محلی مناسب نگهداری نمایید.
۶- با نصب چراغ های چشمک زن و بنر های هشدار دهنده، شروع عملیات ساختمانی را به رهگذران و همسایه ها اطلاع دهید.
۷- تمامی شیشه پنجره ها و بازشو ها را قبل از شروع عملیات تخریب از واحد ها جدا کرده و به بیرون از ساختمان انتقال دهید.
۸- با احداث کانکس نگهبانی و نصب دوربین مدار بسته قبل از شروع عملیات ساختمانی و تخریب ورود و خروج افراد و مصالح را از کارگاه خود کنترل کنید.
انتخاب پیمانکار و عقد قرار داد
۱- سوابق پیمانکار تخریب را بررسی کنید. از پروژه ها قبلی پیمانکار بازدید کرده و از میزان رضایت کارفرماهای قبلی پیمانکار پرس و جو کنید.
۲- معمولا تمام یا بخشی از دستمزد پیمانکار تخریب شامل مصالح بازیافتی نظیر شیرالات، کابینت، درب و پنجره ها، آهن الات، اجرهای فشاری و … میشود. توجه داشته باشید در مواردی که ساختمان دارای اسکلت فلزی است پیمانکار میبایست مبلغی را نیز به شما پرداخت نماید. در عقد قرارداد مصالحی که میبایست به پیمانکار داده شود و مصالحی که پیمانکار تخریب میبایست به صورت سالم به شما تحویل دهد به صورت کامل ذکر کنید.
۳- تهیه تجهیزات ایمنی نظیر کفش، کلاه، کمربند ایمنی و … میبایست در متن قرار داد مشخص شود برعهده چه کسی است. معقول است تهیه این اقلام بر عهده خود پیمانکار باشد تا در صورت سستی و ایجاد حادثه مالک و سازنده دچار مشکل نشوند.
۴- ابعاد تخریب میبایست به صورت کامل در قرار داد ذکر شود. برخی از پیمانکاران متاسفانه تا روی فونداسیون تخریب کرده و خود فونداسیون را جز قرار داد به حساب نمی آورند و برای انجام آن هزینه جداگانه درخواست میکنند. در متن قرار داد میبایست مشخص شود که تخریب میبایست از بالاترین طبقه شامل بام و خرپشته تا زیر فونداسیون ساختمان صورت گیرد.
۵-همواره در هنگام عقد قرار داد از پیمانکار تخریب چک ضمانت دریافت کنید مبلغی را نیز به عنوان حسن انجام کار در طول عملیات تخریب نگه دارید.
۶- مدت زمان مشخصی را برای عملیات تخریب در نظر بگیرید و تاریخ شروع عملیات را در قرار داد ذکر کنید. در صورت تاخیر بیش از حد در شروع کار حق فسخ قرار داد برای خود در نظر بگیرید.
عملیات تخریب
با اینکه عملیات تخریب به عهده پیمانکار است ولی دانستن موارد زیر میتواند به شما کمک شایانی کند:
۱- تخریب ساختمان را از بالاترین طبقه ساختمان شروع کنید.
۲- آوار مربوط به عملیات تخریب هر طبقه را از ساختمان تخلیه نمایید و وارد طبقات پایین تر نکنید.
۳- در حین عملیات تخریب هر طبقه دسترسی به طبقات پایین تر را مسدود کنید.
۴-در هنگام تخریب کف هر طبقه از چند تخته متصل به هم استفاده نمایید تا کارگران روی آنها قرار گیرند.
۵-در هنگام برش تیر های اصلی و قطعات سنگین، جدا شدن آنها را کنترل کنید و اتصال آنها را کنترل شده جدا کنید.
۶- در هنگام تخریب دیوار های قرار گرفته در کنار ساختمان های مجاور، با احتیاط آنها را جدا کنید.
۷- مصالح قابل استفاده نظیر آجرهای فشاری را در هنگام تخریب هر طبقه جدا کرده و در محل مناسبی دپو کنید.
دیدگاهتان را بنویسید